Keuze Vrijheid

Buitenexpo Tiel

Tiel 1940-1945 Van Bezette Stad tot Frontlinie

In het hart van de strijd

De bevolking van het rivierengebied krijgt het in de Tweede Wereldoorlog flink te verduren. Tiel, aan de Waal, vormt geen uitzondering. Van 1940 tot 1944 lijkt het bezette Tiel op vele andere Nederlandse steden: getekend door Jodenvervolging, collaboratie, schaarste en verzet. Na het vastlopen van Operatie Market Garden in september 1944 wordt de Waal frontgebied. Tiel bevindt zich plotseling in het hart van de strijd. Van ‘normale’ bezetting tot een stad in puin bij de bevrijding – ontdek Tiels oorlogsverhaal.

Vader en dochter in dienst van de Bezetter

Het verhaal van vader Cornelis Fisscher – een van Tiels beruchtste NSB’ers – en zijn dochter Greet.

De vergeten gevangenis van Tiel

Het verhaal van de gevangenis van Tiel. Op het Bleekveld in Tiel, achter het huidige cultuurcentrum Zinder, staat sinds 1860 een gevangenis met een tragische oorlogsgeschiedenis.

Een laatste groet uit de trein

“Beste familie. Op weg naar het buitenland groet ik U. Ik zit op het ogenblik in de trein. Met ons is ’t goed. Hopende dat het met jou Henny en je moeder ook zo is en een tot weerziens eindig ik. Suus.”
Deze woorden schrijft Suus van Buren uit Tiel op een briefkaart die ze uit de trein gooit tijdens haar deportatie naar Auschwitz. Het is haar laatste bericht aan haar dierbaren.

Evacuatie en terugkeer: een Tiels oorlogsverhaal

“Ik hoop dat er een bom op valt”, zei Ricks overgrootmoeder over hun huis vóór de evacuatie.

In het Schoolstraatje, in de schaduw van de Maartenstoren, woont de familie van Ricks opa in een klein, oud huisje zonder achtertuin. De Duitsers gebruiken de toren tijdens de oorlog als uitkijkpost, reden waarom de geallieerden
de toren hevig beschieten.

Vriend of vijand

“Die verrekijker staat nog steeds in mijn huis. Het is een onding, maar voor mij is het onvoorstelbaar veel waard”, vertelt Thonny Zondag. In dit verhaal lees je waarom Thonny zoveel waarde hecht aan die verrekijker, die ooi aan de Duitsers toebehoorde.

Een levenslag litteken

“Het was allemaal een gevolg van de oorlog. Was hij niet als dwangarbeider naar Duitsland gegaan, dan was hij waarschijnlijk niet in deze gebieden terecht gekomen en had hij zijn schuldgevoel niet hoeven goedmaken.”

Kom langs bij de buitenexpo en ontdek alle verhalen

Buitenexpo Tiel Rechtbankstraat 1, 4001 JR Tiel