Keuze Vrijheid

Buitenexpo Neder-Betuwe

Neder-Betuwe 1940-1945
Onder vuur en water

De tweede Wereldoorlog laat diepe sporen na in Neder-Betuwe

De regio speelt een strategische rol met de Betuwestelling, waar Linie de Spees onderdeel van is. Dit leidt tot evacuaties, militaire aanwezigheid en uiteindelijk intense gevechten.
Burgers worden geconfronteerd met evacuatie, onderdrukking en deportatie. Er zijn werkkampen, verzetsactiviteiten en de regio wordt het toneel van neerstortende vliegtuigen.
Na de Slag om Arnhem in september 1944 wordt de Neder-Betuwe zeven maanden frontgebied. Het front loopt dwars door Opheusden en Dodewaard, waar geallieerde en Duitse troepen elkaar bevechten. De strijd dwingt duizenden inwoners tot evacuatie, terwijl beschietingen de dorpen teisteren. In april 1945 brengt de Belgische Brigade Piron uiteindelijk de bevrijding.

De laatste busrit van Betty en Ietje

“We mogen met de bus!”, riepen Betty en Ietje Frank opgewonden tegen Corrie Vink, hun werkster. Ze wisten niet dat deze busrit hen naar Kamp Vught zou brengen.

Een keuze onder vuur

“Ik rende naar de vuurzee toe en zag de piloot uit het toestel komen strompelen, zijn borst en armen stonden in brand”, vertelt Geurt de Wit uit Opheusden.

Belgische opmars

In april 1945 worden soldaten van de Belgische Brigade Piron ingezet aan het front in de Betuwe. Op 17 april voeren ze een aanval uit op de Duitse linies. Het 3e bataljon van de brigade gaat de strijd aan bij Opheusden, het 1ste bataljon bij Ochten.

Het dilemma van een verzetsgezin

“Ik heb alles over mijn vader zelf moeten ontdekken. Het woord gefusilleerd snapte ik niet. Het heeft me jaren gekost voordat ik alle puzzelstukjes in elkaar kon passen.”

Hannes’ vlucht uit Ochten

“We zaten vijf dagen op dat schip, met alleen een emmer als WC en nauwelijks eten. Maar het ergste was niet weten of we ooit nog terug zouden komen.”

Werkkamp Overbroek

In 1941 verrijst tussen Ochten en Kesteren een kamp dat een donkere geschiedenis zou kennen. Vanaf augustus 1942 wordt het de bestemming van ruim honderd Joodse dwangarbeiders.

Kom langs bij de buitenexpo en ontdek alle verhalen

Buitenexpo Neder-Betuwe Parallelweg, Opheusden