Buitenexpo Buren
Buren 1940-1945
Dilemma’s in donkere dagen: oorlogsverhalen uit de gemeente Buren

De oorlog raakt de gemeente Buren diep
Van de gevechten bij de Grebbeberg tot het verzet in kleine dorpen: elke kern heeft zijn eigen verhaal. In Buren verstopt het weeshuis tweehonderd radio’s. In Ommeren helpen dappere burgers Amerikaanse krijgsgevangenen. In Zoelen bieden families onderdak aan onderduikers.
Door de strategische ligging tussen de rivieren wordt het gebied zwaar getroffen. V1’s vliegen over, geallieerde bommenwerpers storten neer, Duitse troepen bezetten cruciale posities.
De bevrijding in mei 1945 komt tegen een hoge prijs. De verhalen van gewone mensen in buitengewone tijden vertellen hoe deze gemeenschap vijf jaar bezetting heeft doorstaan.

Het dilemma van de familie Frank uit Lienden
In 1942 staat een Joods gezin uit Lienden voor een onvoorstelbaar moeilijke keuze. De familie Frank moet onderduiken. Maar wat te doen met hun vierjarige dochter Ellie?

Een verborgen verhaal van menselijkheid
In de familie van Gert van Schaik wordt over de oorlog gezwegen. Tot in 2012 een e-mail uit Amerika alles verandert.

Tussen zwart en wit
Voor de zevenjarige Carel Borneman uit Zoelen is de oorlog een tijd van verwarrende tegenstellingen. In de kruidenierswinkel van zijn ouders ziet hij hoe zijn vader in mei 1940 sigaren uitdeelde aan Nederlandse soldaten. “Die waren niet voor de rotmoffen!”

Het leger komt naar Buren
In 1939 verandert Buren in een garnizoensstad. De Nederlandse krijgsmacht vordert de school en andere gebouwen voor gemobiliseerde troepen.

Een slim bordje in het weeshuis
Voor de elfjarige Gerard van den Berg is het Weeshuis van Buren een veilige plek. ‘De eerste oorlogsjaren verliepen voor ons vrij rustig’, vertelt Gerard.

Slachtoffer na de bevrijding
Tegenover de Grebbeberg, in 1940 het toneel van zware gevechten, groeit Sannie de Haas op als een rustige, serieuze jongen. Tijdens de oorlog ziet hij hoe zijn familie verzet pleegt: zijn vader maakt een geweer en ze verbergen onderduikers.